Две промени очакват уязвимите групи българи от 2023 г. - линията

...
Две промени очакват уязвимите групи българи от 2023 г. - линията
Коментари Харесай

Две важни промени очакват уязвимите групи българи от 2023 г.

Две промени чакат уязвимите групи българи от 2023 година -  линията на беднотия става 504 лв. (от 413 лева сега) и тя към този момент ще служи за установяване на обществените помощи .

Това ще влезе в действие от 1 юни. Дотогава за база ще продължи да се употребява обезпеченият най-малък приход, който е 75 лева Сумата не е променяна от 2018 година

 
За да получат месечна обществена помощ, хората би трябвало да дават отговор на редица условия, като сумата се дефинира от самостоятелен % по отношение на статуса на човек.

През тази година се чака обществено подкрепяне да получават 63 хиляди души. С обвързването на помощите с линията на беднотия техният брой през 2025 година към този момент ще е близо двоен - 115 хиляди души.

Право на помощи имат хората, които заради здравни, възрастови, обществени и други независещи от тях аргументи не могат сами посредством труда си или приходите, осъществени от притежавано имущество, да задоволяват главните си витални потребности.

 От средата на годината за граница ще се вземат най-малко 25% от новата линия на беднотия, или 126 лева

До какво водят измененията при достъпа до обществени помощи:

- Ако през тази година човек над 65 година живее самичък и границата за достъп за обществена помощ е 115,50 лева, то след 1 юни 2023 година тази граница към този момент ще бъде 176,40 лева, с изискването този човек да няма право и на обществена пенсия за напреднала възраст. Същият ще бъде и размерът на месечната помощ, в случай че той няма различен приход. При съществуване на различен приход помощта се понижава, с цел да може общата сума да е 176, 40 лева

- Сега за човек с ТЕЛК със 70% неработоспособност границата за достъп е 103,50 лева, а след 1 юни 2023 година към този момент ще е 157,50 лева, надлежно това ще бъде и размерът на месечната помощ, в случай че той няма различен приход.

- Ако в този момент за едно дете до 16-годишна възраст (ако учи - до придобиване на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст) границата за достъп е била 75 лева, то след 1 юни тя ще стане 114,66 лева, надлежно този повишен размер ще влезе в помощта, която фамилията ще получи.

- Ако през 2022 година за дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст границата за достъп е била 82,50 лева, то след 1.06.2023 година тази граница ще бъде към този момент 126 лева, надлежно този повишен размер ще влезе в помощта, която фамилията ще получи.

Разчетите демонстрират, че за смяната през идващите три години ще са нужни спомагателни над 126,44 млн. лева

За следващата година това ще коства още 70,3 млн. лева, през 2024 година - 105,3 млн. лева, а през 2025 година - още 125,4 млн. лева “Средствата са разчетени в утвърдените разходни тавани за Министерството на труда и обществената политика в Средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година ”, изясняват от общественото ведомство.

Намаляват се и периодите на рестрикциите в случаите, когато хората недобросъвестно са получили обществени помощи. Хората ще се лишават от тях до възобновяване на дължимите суми, само че за период, не по-дълъг от една година, вместо както беше до момента - две години. Намалява се и глобата, когато безработните, получаващи обществени помощи, откажат присъединяване в стратегии за претовареност. В тези случаи срокът на отнемане от обществени помощи се понижава от 1 година на 6 месеца. Според Закона за обществено подкрепяне обаче съществуват редица случаи, които освобождават огромен кръг от хората от общественополeзен труд. Така градинки не копаят самотни родители и тези, чиито деца са на до 3-годишна възраст, бременни и хора с трайни увреждания.

От общественополезен труд са освободени и хората, които поставят грижи за болен член на фамилията или за болен родственик по възходяща и низходяща линия до втора степен, хората с психологични болести, както и включените в курсове за образование, подготовка и преквалификация посредством дирекции “Бюро по труда ”.

Освен това няма да може да се постанова наложително осъществяване върху вземанията на лицата по Закона за обществено подкрепяне с изключение на в избрани случаи.

От парични помощи не може да се вършат удръжки  освен за надвзети средства за обществено подкрепяне вследствие на счетоводно-техническа неточност и запори за вземания за прехрана на деца.

Ще може да се вършат удръжки за недобросъвестно получени средства от обществени помощи, само че открити с влезнал в действие акт.

До юни ще се одобряват и измененията в подзаконовата нормативна база.

Основната причина за смяната е, че едно от изискванията за приемането на пари от проекта за възобновяване и резистентност е обществените помощи да се обвържат с линията на беднотия.

Такива рекомендации към нашата страна имаше и от Европейска комисия през последните години, написа " ".

“Така ще се основат нужните законови условия за усъвършенстване на системата за обществено подкрепяне както софтуерно, по този начин и във връзка с постигането на по-висока успеваемост – разширение на обсега на подпомаганите лица и фамилии и увеличение на размера на помощите, обясниха от общественото министерство за “24 часа ”.

Относителният дял на българите, които са в риск от беднотия, е измежду най-високите в Европейски Съюз. Според “Изследване на приходите и изискванията на живот ” (SILC), провеждано от Национален статистически институт,

1/3 от хората над 60 година са били в риск от беднотия  през 2020 година, а 32,1% от цялото население са се намирали в риск от беднотия и обществено изключване.

“Социалните прехвърляния имат лимитирано влияние върху намаляването на бедността и неравенството. Трансферите са добре ориентирани, само че нямат задоволително покритие и имат незначителен принос за възстановяване на положението на подпомаганите лица заради ниския си размер ”, написа в оценката на влияние на закона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР